5 maart 2010
Gedenkplaats Mauthausen op nieuw beklad.
In de Oostenrijkse pers wordt met afschuw melding gemaakt van het bekladden van de muur van de Gedenkplaats in Mauthausen.
Ook vorig jaar is dit gebeurd door mogelijk dezelfde daders.
Leuzen als “Türk und Jud, giftig’s blut”, liegen er niet om.
De verdachten zijn niet gepakt en nieuwe aanslagen zijn aangekondigd.
Steeds vaker bereiken ons de laatste tijd berichten over brutale manifestaties van neonazi’s ook in bijv. Duitsland en de Verenigde Staten.
Het toenemende geweld van Neonazi’s baart de Oostenrijkse overheid zorgen en
men bezint zich op maatregelen om nieuwe provocaties te voorkomen.

"Türk' und Jud', giftig's Blut"

“Türk’ und Jud’, giftig’s Blut”

“Türk’ und Jud’, giftig’s Blut” malten die vorerst unbekannten Täter in großen Lettern auf die Außenmauer, berichtete Michael Tischlinger, Leiter des Landesamtes für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung (LVT).

Oorspronkelijk bericht uit Oostenrijk
Vrijdag 5 maart 2010
Skandalös – wieder Schändung des ehem. KZ Mauthausen
In der Nacht auf heute, Freitag, wurde abermals die KZ-Gedenkstätte in
Mauthausen geschändet. Auf die Mauern wurde der Spruch “Türk und Jud,
giftig’s Blut” gemalt.
Es ist skandalös, dass hier Täter am Werk sind, die vor nichts
zurückschrecken. So eine Schändung ist kein Lausbubenstreich, hier haben
“Akteure gezielt gehandelt”, so Willi Mernyi, Vorsitzender des Mauthausen
Komitee Österreich zu österreichischen Presse.
Wir werden alle demokratischen Kräfte brauchen um diesen rechtsradikalen
Terror in die Schranken zu weisen. Zunächst muss die Gedenkstätte endlich
besser bewacht werden.

6 mei 2000: Bericht uit Oostenrijk
Vanmorgen is in het voormalig concentratiekamp Mauthausen de vitrine onthuld die laat zien langs welke wegen Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog in Mauthausen terecht kwamen. De onthulling vond plaats in aanwezigheid van de deelnemers aan de jaarlijkse herdenkingsreis. Ook waren enkele Duitse jongeren aanwezig. De vitrine die in het museum van het kamp hangt, in de ruimte naast het crematorium, is aangeboden door Podium, Bureau voor Educatieve Communicatie BV te Utrecht. De directieleden, Ronald Hennekes en Ton Koerselman, waren zelf naar Mauthausen gekomen voor de overdracht. De monumentaal uitgevoerde vitrine bestaat uit drie doorzichtige lagen. De basislaag is bedrukt met de namen van honderden Nederlandse slachtoffers, hierboven is een laag aangebracht met een plattegrond van het voormalige kamp waarop voor Nederland belangrijke plaatsen zijn aangegeven. De bovenste laag bevat foto’s, tekeningen en teksten die betrekking hebben op de diverse groepen die naar Mauthausen zijn gedeporteerd. Het geheel wordt omlijst door een stalen kader. Het is duidelijk dat het geheel ontworpen is door mensen die zich verdiept hebben in de materie en met liefde hun werk hebben gedaan.

2 mei 2000: Herdenkingsreis op TV bij de VPRO
Op zondag 7 mei brengt het VPRO-programma Lopende Zaken een reportage van de herdenkingsreis die de Stichting Vriendenkring Mauthausen deze week organiseert naar Oostenrijk.
Het programma zal onder meer aandacht besteden aan de 4-mei herdenking bij het Nederlands Monument, de ingebruikname van de vitrine met informatie over de Nederlandse slachtoffers en de voorbereiding van de internationale herdenkingsbijeenkomst ter gelegenheid van de 55e verjaardag van de bevrijding van het kamp door de Amerikanen.
Ook gaat het programma in op de beweegredenen om deel te nemen aan de reis.

De uitzending is op Nederland 3 bij de VPRO, op zondag 7 mei van 21.45 tot 22.20 uur.
Kijk voor details over het programma bij www.vpro.nl/lopendezaken

30 april 2000: Nederlandse vitrine
Op zaterdag, 6 mei a.s. wordt in het voormalige concentratiekamp Mauthausen (Oostenrijk) een vitrine onthuld met informatie over de Nederlanders die tijdens Tweede Wereldoorlog naar dit kamp zijn gedeporteerd. De onthulling vindt plaats tijdens de speciale herdenkingsreis op de dag voorafgaand aan de jaarlijkse internationale bijeenkomst waarbij de bevrijding van het kamp in mei 1945 wordt herdacht.

Mauthausen staat in Nederland vooral bekend als het kamp waar de slachtoffers van de razzia in Amsterdam onder Joodse mannen in 1941 op mensonterende wijze aan hun einde zijn gekomen. Deze razzia was ook de aanleiding voor de Februaristaking in hetzelfde jaar. Ook ander groepen Nederlanders behoren tot de slachtoffers. Onder hen diegenen die in het najaar van 1941 werden opgepakt tijdens de razzia’s in Gelderland en Twente, de zgn. Joodse “strafgevallen” die zich niet aan de voorschriften van de bezetter hadden gehouden, de slachtoffers van het “England Spiel” waarbij Nederlandse en Britse geheim agenten omkwamen en die van de “Aktion Kugel” waarbij gevluchte krijgsgevangen werden vermoord. In totaal gaat het om ruim 1600 slachtoffers. De namen van al deze slachtoffers staan vermeld op het Nederlands Monument dat op 9 mei 1986 in het voormalige kamp werd onthuld. Jaarlijks – ook dit jaar – wordt op 4 mei bij dit monument een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd. De vitrine die geplaatst wordt in de voormalige crematoriumruimte geeft op bijzonder vormgegeven wijze informatie over de verschillende groepen slachtoffers en de plaatsen in het voormalige kamp die hierbij een bijzondere rol speelden. Zij is een geschenk van Podium Bureau voor Educatieve Communicatie b.v. te Utrecht en is in nauwe samenspraak met de Stichting Vriendenkring Mauthausen gerealiseerd. Het Bureau Podium is onder meer mede-uitgever van een onderwijsproject over concentratiekampen

2 april 2000: Internationale herdenking in Mauthausen
Op zondag 7 mei 2000 wordt in het voormalige concentratiekamp Mauthausen herdacht dat het 55 jaar geleden is dat het Amerikaanse leger het kamp bevrijdde. Naar verwachting zullen duizenden, waaronder overlevenden van het kamp, aanwezig zijn op de Appelplatz. Deze herdenking is het hoogtepunt van een reeks bijeenkomsten die in heel Oostenrijk worden georganiseerd door de ÖLM, de organisatie van oud-gevangenen, en het Mauthausen Aktiv Österreich, een vrijwilligersorganisatie. De herdenking wordt gehouden in nauwe samenwerking met het Internationale Mauthausen Comité, waarin achttien landelijke Mauthausenorganisaties, waaronder Nederland, verenigd zijn. Vanwege de politieke situatie sluiten de organisatoren iedere vorm van samenwerking met de huidige Oostenrijkse regering uit.
Los van deze bijeenkomst staat het concert van de Wiener Philharmoniker in de steengroeve van het concentratiekamp. Op het programma staat een uitvoering van de Negende Symfonie van Beethoven. Het concert vindt plaats onder auspiciën van de Oostenrijkse regering. De organisatoren van de herdenkingsbijeenkomst hebben reeds laten weten dit evenement in verband met de politieke situatie in Oostenrijk te zullen boycotten. De Stichting Vriendenkring Mauthausen sluit zich bij deze boycot aan. Overigens staat het concert op losse schroeven, aangezien de huidige Oostenrijkse regering de belofte van haar voorgangster om het evenement te financieren, nog niet heeft bevestigd.