Nederlands monument te Mauthausen beklad

Tot onze grote schrik moesten wij met afgrijzen het bericht vernemen dat het Nederlandse herdenkingsmonument te Mauthausen met hakenkruizen is beklad. De aanleiding van de bekladding is onbekend.
Dit bericht kwam ons ter ore via de Nederlandse Ambassade te Oostenrijk en via de voorzitter van het Internationale Comité de Mauthausen (CIM).

De heer Aldrik Gierveld, de Nederlandse Ambassadeur te Oostenrijk, heeft via Twitter zijn afschuw hieromtrent uitgesproken.

Mauthausen Memorial heeft de hakenkruizen direct afgeplakt en heeft deze laffe daad veroordeeld op hun facebook pagina.

Terwijl de Ambassade aangifte heeft gedaan, staat zij nog met zowel de organisatie als met de politie in contact. Ook zal dit bericht op de Facebookpagina van de Nederlandse Ambassade komen te staan.

De zaak is in onderzoek bij de politie, maar men is in Oostenrijk al druk werkzaam is om de hakenkruizen zo spoedig als mogelijk te laten verwijderen en het monument te herstellen.

De in Nederland gevestigde Stichting Vriendenkring Mauthausen had in het afgelopen najaar het monument grondig laten schoonmaken in opmars naar de onthulling van een nieuwe naamplaat waarop de namen van de later ontdekte slachtoffers in dezelfde letters zijn toegevoegd.

Aangezien dit niet de eerste keer is dat een monument op de herdenkingsplaats in Mauthausen werd beklad, vraagt het Comité Internationale de Mauthausen (CIM) de autoriteiten in Oostenrijk hoe zij hun nationale en internationale monumenten kunnen beschermen.

Sorry, the comment form is closed at this time.