Koning Willem Alexander en koningin Maxima waren door de bondspresident Alexander van der Bellen uitgenodigd voor een bezoek aan Oostenrijk van 27 tot en met 29 juni.

Als voorzitter van de stichting was ik ook uitgenodigd. Hierbij een impressie van mijn verblijf in Oostenrijk.


Op zondag 26 juni vloog ik zonder problemen naar Wenen. De volgende dag op 27 juni kwamen koning Willem Alexander met koningin Maxima naar het park voor de kranslegging bij de namenwand.

Door de ambassadeur van Nederland Aldrik Gierveld, werd je voorgesteld aan de bondspresident en aan het koninklijk paar.

In de hitte (36 graden) stonden we allemaal opgesteld, toen de koning en de bondspresident langs ons liepen en een hand kwamen geven.

Hieronder de uitnodiging die voor mij bestemd was.

BUNDESPRÄSIDENT ALEXANDER VAN DER BELLEN
LÄDT
FRAU VORSITZENDE MARJON DE KLIJN
ANLÄSSLICH 
DES STAATSBESUCHES I.I.M.M. KÖNIG WILLEM-ALEXANDER UND KÖNIGIN MÁXIMA DER NIEDERLANDE 
ZU EINER KRANZNIEDERLEGUNG BEI DER GEDENKSTÄTTE FÜR DIE IN DER SHOAH ERMORDETEN JÜDISCHEN KINDER, FRAUEN UND MÄNNER AUS ÖSTERREICH 

ORT: OSTARRICHI-PARK, 1090 WIEN
DATUM: MONTAG, 27. JUNI 2022
ZEIT: 14:30 UHR
ES WIRD ERSUCHT, BIS 14 UHR AM GEDENKORT EINZUTREFFEN.
ES WIRD ERSUCHT, DIE EINLADUNG IN VERBINDUNG MIT EINEM AMTLICHEN LICHTBILDAUSWEIS BEIM ZUGANG ZUM OSTARRICHI-PARK VORZUWEISEN.

Nadat de kransen waren geplaatst en Herman Duizend het Jizkor had gezegd, kreeg de koning een rondleiding door het park. Er werd verteld dat vele joden, die na de annexatie naar Nederland waren gevlucht uit Oostenrijk, en via Westerbork in de vernietigingskampen zijn vermoord, zowel in Wenen als in Amsterdam op de namenwand vermeld staan.

Ik vroeg aan de koning of wij op de foto met hem mochten voor NIW.

Dat vond hij goed.

Vlnr

Eddo Verdoner, (nationaal coördinator antisemitismebestrijding) Doris Schmidauer, (de vrouw van de Oostenrijkse president) de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen, Marjon de Klijn, Koning Willem Alexander en koningin Maxima.

Daarna heb ik nog een steentje bij het monument aan de ingang gelegd

Ik zag op YouTube dat ook het koninklijk paar, als ook de bondspresident en zijn vrouw op dezelfde plek steentjes hadden gelegd.

De volgende dag zijn Ernst Steigenga en ik naar het joods museum  en het museum voor geschiedenis van Oostenrijk in Wenen gegaan. (Ernst was mijn begeleider en hij is werkzaam bij het ministerie van VWS  en bij antisemitismebestrijding).

In de avond waren we uitgenodigd voor het concert dat de koning aangeboden had aan dr Alexander Van der Bellen en zijn echtgenote.

Ernst en ik op weg naar het concert

Het concert was een wereldpremière van het Nederlands kamerkoor in het Wiener Konzerthaus. Uitnodiging voor het concert.

Het was heel mooi. Het concert VAN GOGH IN ME, bestond uit diverse liederen van verschillende componisten en allerlei beelden van de schilders Van Gogh en Klimt.  Na afloop hebben we nog gepraat met verschillende koorleden. Aan het eind van het jaar zal het concert in Amsterdam worden gegeven.

De voormalige ambassadeur van Oostenrijk Heide Maria Gürer was ook aanwezig. Op de foto vlnr.(voorste rij) Heidemaria Gürer,, Marjon de Klijn, de echtgenoot van Heidemaria Gürer, Shoshana Duizend-Jensen en Herman Duizend, achterste rij Emile Schrijver (directeur joods museum Amsterdam) Ernst Steigenga en Claudia Schrijver.

Bij het concert, waren ook weer de medewerkers van de Ambassade, die ik al tijdens de herdenking in Mauthausen had ontmoet, aanwezig. Een mooi weerzien.
Het gehele bezoek aan Oostenrijk heb ik als een droom ervaren, met zeer veel impressies en buitengewone ontmoetingen. In zijn totaliteit  was het heel bijzonder en ik zal het niet snel vergeten.

Sorry, the comment form is closed at this time.