Joodse mensen in het verzet ’40-‘45

Geachte lezer.

Afgelopen week ontving ik de onderstaande oproep. Het leek mij raadzaam deze op de site te plaatsen zodat u misschien hieraan ook kunt bijdragen.

Beste geïnteresseerden in Joodse mensen in het verzet ’40-‘45

Mijn naam is Dimitri Gazan, voorzitter van Stichting Neerlandsch Verzetsmonument. Onlangs werd ik door Martijn Katan geattendeerd op een artikel dat is geplaatst in NIW 26-03-2021; ‘Familie in verzet’ waarbij hij een oproep heeft geplaatst om zoveel mogelijk namen te verzamelen van joodse mensen die betrokken zijn geweest bij verzetsactiviteiten in de Tweede Wereldoorlog.

In het kader daarvan zijn we een genealogisch onderzoeksproject op gaan starten; Joodse mensen in het verzet ’40-’45 met als doel om minstens een substantiële lijst met namen te gaan ontwikkelen waarbij alle input uiteraard van harte welkom is, variërend van namen, online bronnen en/of literatuur.

Het plegen van een verzetsdaad is een meervoudig begrip. Het kan betekenen dat men op verschillende manieren afkeuring laat blijken ten opzichte van de bezetter. Het zou bijvoorbeeld in kunnen houden dat men helpt illegale kranten te maken en/of te verspreiden. Behalve het gewelddadige verzet d.m.v. het plegen van overvallen op distributiekantoren (voedselbonnen), het plegen van aanslagen op strategische stellingen of mensen, is er ook het bespioneren van de vijand. Daarbij speelt het koerierswerk geen onbelangrijke rol. Hulp aan geallieerde piloten, joodse onderduikers, mensen die de Arbeitseinsatz proberen te ontlopen. Het wordt eveneens beschouwd als een daad van verzet wanneer iemand heeft deelgenomen aan stakingen. Niet te vergeten dat bijvoorbeeld het zingen van het Nederlands volkslied, het hijsen van de Nederlandse vlag, het oranje verven van je bordes ook niet onbestraft bleef. Al was het vergrijp soms licht, altijd bestond de kans dat je geschaard kon worden bij een groep mensen die als represaille geëxecuteerd werden.

Het Neerlandsch Verzetsmonument is met tal van gelieerde onderzoeksprojecten tevens verbonden aan de landelijke zoekmachine Oorlogslevens. Dit zal de verspreiding van de namen extra bevorderen.

Hierbij roepen wij mensen op om contact met ons op te nemen om namen en data aan ons door te geven. Stichting Neerlandsch Verzetsmonument is dagelijks te bereiken op email: info@neerlandschverzetsmonument.nl telefoon: 06-20259618

in afwachting van uw reactie,
met vriendelijke groet,


Dimitri Gazan

Sorry, the comment form is closed at this time.