Gerestaureerde laatste namenplaat op het monument te Mauthausen

Onthullingsceremonie gedenkplaat MauthausenVandaag onthulde ambassadeur Gierveld in de aanwezigheid van enkele nabestaanden en betrokkenen een van de gerenoveerde naamplaten van het monument ter nagedachtenis van de Nederlandse slachtoffers in het concentratiekamp Mauthausen. Tijdens de korte plechtigheid was er een kranslegging door de Oostenrijkse ambassade te Den Haag en medeoprichter Stichting Vriendenkring Mauthausen. Daarnaast werden er speeches gehouden door onder andere de heer Gierveld, mevrouw De Klijn en KZ-Gedenkstätte Mauthausen.

SPEECH VAN MARJON DE KLIJN (VOORZITTER STICHTING VRIENDENKRING MAUTHAUSEN) TER GELEGENHEID VAN ONTHULLING VAN LAATSTE NAMENPLAAT OP 28 FEBRUARI 2020

Goedemorgen geachte aanwezigen, ik heet u hier allen heel hartelijk welkom, in het bijzonder, honorair consul, de heer Wagner, burgemeester van Mauthausen de heer Punkenhofer, mevrouw Gluck , de heer Blohenberger en de heer Pils van de kzgedenkstatte Mauthausen en uiteraard de heer en mevrouw Gierveld, mevrouw Van Vlimmeren van de Nederlandse Ambassade in Oostenrijk en de heer en mevrouw De Valk van de Oostenrijkse Ambassade in Nederland

Mijn naam is Marjon de Klijn, ik ben voorzitter van de Stichting Vriendenkring Mauthausen

Fantastisch u hier te zien bij de onthulling van de nieuwe naamplaat op het Nederlandse monument.

Ongeveer een jaar geleden ontstond bij enkele bestuursleden van de Stichting het idee om de laatste namen, die met naamplaatjes waren toegevoegd in hetzelfde lettertype te laten zetten, zodat er een synchroon geheel met de andere naamplaten zou ontstaan.

Wat moest er gebeuren om dit te realiseren, in eerste instantie was er de noodzaak om geld te verwerven. Er werden brieven aan diverse instanties gezonden en Het Prins Bernhard Cultuurfonds en verschillende particulieren besloten hiervoor te doneren.

Waarvoor hierbij onze welgemeende dank.

De plaat moest wel op een bepaalde tijd klaar en onthuld zijn, weliswaar hadden we geld om te starten, maar hoe nu verder.

Ik besloot de Nederlandse ambassade in Oostenrijk te bellen En dan gaat er een geheel nieuwe wereld voor mij open. Bij de ambassade is men dermate behulpzaam, dat ik af en toe geheel sprakeloos was.  Zo ging Leonne van Vlimmeren direct aan de slag en zij wordt mijn grote steun en toeverlaat. Ze weet precies de juiste mensen te benaderen. De heer Wagner zorgt ervoor dat de plaat verwijderd en naar Nederland komt.  En binnen zeer korte tijd is alles gereed.

De plaat wordt in Nederland door de firma Posthumus en Sillen in orde gemaakt, gaat terug naar Mauthausen en er wordt een datum geprikt voor de onthulling.

En dan grote ontsteltenis en ook verbijstering, het monument is beklad.

Voordat ik iets kan ondernemen, wordt door de Nederlandse Ambassade niet alleen morele, maar ook financiële hulp ingezet.

Onlangs ben ik te weten gekomen dat de realisatie van het monument in 1986 nogal moeizaam verliep.

Hoe anders is het deze keer. Ik wil dan ook hierbij mijn welgemeende erkentelijkheid uitspreken aan Leonne van Vlimmeren, de heer Gierveld en de heer Wagner.  Dankzij hen is ons de mogelijkheid geboden hier vandaag deze laatste plaat te onthullen.

Dank u wel.

Onthulling van de laatste namenplaat door de heer A. Gierveld (Ambassadeur van de Nederlandse Ambassade te Oostenrijk en mevrouw M. de Klijn (voorzitter Stichting Vriendenkring Mauthausen)
Het gehele gezelschap dat aanwezig was bij de onthulling op vrijdag 28-02-2020

Het was een waardige bijeenkomst, waar alle aanwezigen met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

Sorry, the comment form is closed at this time.